Blog

MEDIÁLNÍ KVÍZ (XXI): V jakých filmech účinkují BILLBOARDY?

15. 6. 2024, 8:00

Cílem mediálního kvízu je podívat se na problematiku plánování médií z netradičních úhlů pohledu a přiblížit ji tak i lidem mimo tuto branži.

Billboard je nejrozšířenější reklamní nosič v ČR. Jeho rozměr je 238 x 504 cm.

Je zajímavé, v kolika filmech sehrály billboardy a další formáty z venkovní reklamy důležitou roli.

Mě jako první napadly následující zahraniční i tuzemské filmy, které všechny patří k mým oblíbeným:

1) TŘI BILLBOARDY KOUSEK ZA EBBINGEM VB/USA 2017, režie Martin McDonagh. V tomhle filmu jsou billboardy v hlavní roli spolu s Frances McDormandovou, která jejich prostřednictvím komunikuje s místním šerifem kvůli nevyřešené vraždě své dcery.

2) AMORES PERROS – LÁSKA JE KURVA; Mexiko 2000, režie Alejandro González Iňárittu. V jedné ze tří povídek opustí hlavní hrdina rodinu kvůli modelce, jejíž billboardy jsou po celém městě. Po zranění se modelka vrací do bytu, z jehož okna marně vyhlíží svůj billboard.

3) GRINDHOUSE: AUTO ZABIJÁK; USA 2007, režie Quentin Tarantino. V úvodu filmu projíždí trojice dívek cestou do baru městem a sledují billboardy, na kterých je jedna z nich modelem jako Jungle Julia.

4) ČELISTI; USA 1975, režie Steven Spilberg. V legendární scéně diskutují tři hlavní představitelé uzavření pláží před billboardem "Vítejte na ostrově Amity".

5) MĚSTEČKO TWIN PEAKS; USA 1990, režie David Lynch. Legendární mysteriózní seriál, kde se v úvodních sekvencích každého dílu objevuje billboard s nápisem "Vítejte v Twin Peaks, počet obyvatel 51.201". 

6) PSYCHO; USA 1960, režie Alfred Hitchcock. Mysteriózní horor, ve kterém se ženě na útěku stane osudným billboard "BATES MOTEL - (ŽÁDNÉ) VOLNÉ POKOJE". 

7) BLADE RUNNER; USA(HK/VB 1982, režie Ridley Scott. Kultovní sci-fi, kde se objevuje digitální panel na mrakodrapu.

8) V PODSTATĚ JSME NORMÁLNÍČeskoslovensko 1981, režie Otakar Fuka. Německý obchodník se zamiluje do hlavní ženské postavy v podání Jorgy Kotrbové, kterou uvidí na billboardu s reklamou na punčochy značky Elite. Ve filmu ji oslovuje Miss Elite.

9) O KLUKOVI Z PLAKÁTU; Československo 1969, režie Josef Kábrt. Animovaný dětský seriál, kde hlavní postava vstupuje do děje z plakátovací plochy.

10) ČESKÝ SEN; Česko 2004, režie Vít Klusák, Filip Remunda. Legendární polohraný dokument o otevření fiktivního supermarketu využívá reklamu na řadě nosičů z oblasti venkovní reklamy (CLV, rámečky v metru, samolepky na tramvajích, městský mobiliář).

Těch filmů by se našlo samozřejmě mnohem více. Namátkou zmíním ještě alespoň venkovní reklamu v některých epizodách seriálu Simpsonovi nebo svým způsobem i dřevěné skulptury fiktivní postavy Paula Bunyana ve filmech FARGO a TO

POKUD JSTE DOČETLI AŽ SEM A BAVÍ VÁS MÉ PŘÍSPĚVKY Z OBLASTI PLÁNOVÁNÍ MÉDIÍ, MŮŽETE MĚ POZVAT NA KÁVU, ABYCH PŘI JEJICH VYMÝŠLENÍ A PSANÍ NEUSNUL😊:

Petr Majerik is Blog o PLÁNOVÁNÍ MÉDIÍ (buymeacoffee.com)

Foto: Petr Majerik

PETR MAJERIK
media coach